West Tisbury Free Public Library

West Tisbury, MA

The West Tisbury Free Public Library is a 14,000 sf major renovation and addition to the previous library structure. The two-story project provides full-service book stacks, various reading areas with ample natural daylight, and a large, multi-use lobby space within the pine timber-frame construction. 

The library has been designed to reduce energy costs by over 37% using high-efficiency envelope construction, mechanical, and lighting system designs. Additionally, the project includes a set of composting toilets and low-flow faucets that aid tremendously in reducing the water demand of the project by over 74% based on typical use patterns by library staff and visitors. 

 

 

The site has been designed to increase the infiltration of rainwater on-site, and boasts a total of 42% open green space and pervious pavement systems within the bounds of the project site.  

For West Tisbury Library, The Green Engineer:

  • Helped develop the design criteria and other material for public charrette;
  • Provided full service coordination and management of the LEED documentation and certification process;
  • Reviewed all project specifications and drawings against LEED criterion;
  • Performed full energy modeling services to aid in design decisions, with a final iteration for LEED submission.

Owner: Town of West Tisbury, MA
Architect: Oudens Ello Architecture
MEP: TMP Engineers
Contractor: Nauset Construction Corp.

LEED®-NC, v2009 Gold certified