Eastham, MA

Eastham Library

This library, situated on a hillside site in Cape Cod overlooking one of the Eastham’s many ponds, replaces a 1980’s building that no longer met the demands of a growing community, nor a population that dramatically increases each year during the busy summer months. Designed by Oudens Ello Architecture, the project preserves and enhances the original one-room library building dating to 1898, listed on the National Register of Historic Places. The new building, partially funded through a 2011 construction grant by the Massachusetts Board of Library Commissioners, respects the small historic structure, which serves as a headpiece to a new library building sensitively placed to the rear of the site and scaled to minimize its impact on the historic structure.

The majority of building program – lobby, multipurpose community room, circulation desk, adult reading room and stacks – is located on the upper level, arranged around a central reading garden, and takes full advantage of the dramatic pond views. The lower level houses the children and young adult areas, with direct access to an outdoor program area. The building maximizes flexibility of use, both during normal library hours as well as during off-hour community use, and promotes adaptability to future program changes, at the same time incorporating the latest green building technologies. - Oudens Ello Architecture

Sustainability

The project improves the existing site conditions by establishing a 100’ wetland buffer and designing parking, storm water management, and septic systems in such a way so as to protect the pond watershed and wetland area and provide for groundwater recharge. The entire exterior building envelope is continuously protected by an air / vapor barrier resulting in a high-performance envelope, increasing the energy efficiency of the building systems.

The Green Engineer provided sustainable design consulting services including:

  • LEED Certification Project Management
  • Energy Modeling

Architect: Oudens Ello Architecture

Photography: © Chuck Choi Architectural Photography

LEED NC v2009 Gold